×

Fout

Better Preview zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Articles Anywhere zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Cache Cleaner zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Components Anywhere zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Content Templater zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Modals zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Modules Anywhere zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Sliders zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Snippets zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Tabs zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Tooltips zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
IP Login zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Geavanceerde Template Manager kan niet functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 554 niet laden

tuinieren in maart

Maart is meestal een drukke maand voor de tuinier. De tuinkriebels steken al flink de kop op, want als het niet vriest kunnen we al veel doen.{tab Allerlei}

 

             allerlei

o             Bemesten van de tuin.

o             Als de grasmaaier nog niet op winteronderhoud is geweest dan kan deze nu nog snel naar de technicien. Het gazon is nog zo mooi als het met scherpe maaimessen kan worden afgereden.

o             Nestkastjes ophangen zodat de vogels er kunnen aan wennen vooraleer het broedseizoen begint. Hang de nestkasten op met de opening naar het oosten of het zuidoosten. De kastjes die er reeds van de vorige seizoenen hangen kunnen worden schoon gemaakt.{tab Siertuin|green}

             siertuin

o             heesters

De heesters die in de zomer of de herfst zullen bloeien mogen we nu nog snoeien. Voorjaarsbloeiers snoeien zou betekenen dat we de takken met de bloemknoppen wegknippen. vlinderstruik (Buddleia) , kornoelje (Cornus) en de pluimhortensia (Hydrangea) kunt u nog tot eind deze maand vrij kort insnoeien.

o             Bladverliezende en ook groenblijvende heesters en bomen kunnen worden aangeplant of verplant. Bij het verplanten is het bij de bladhoudende heesters aan te raden een zo groot mogelijke plantkluit te behouden. Sierheesters die zijn opgekweekt in grote potten kunnen het hele jaar door worden uitgeplant.

o             Wie nu nog een haag wil planten met haagplanten die in de tuincentra worden aangeboden met blote wortel zal er in maart werk moeten van maken, want na deze maand zijn ze meestal enkel nog in pot te verkrijgen wat de haag een stuk duurder in aanschaf zal maken.

o             Bij de rode kornoelje die de hele winter met zijn mooie takken voor kleur en sfeer in de tuin heeft gezorgd kunnen de takken nu worden uitgedund. Verwijder de dikste takken zodat uw struik steeds veel jonge, frisse takken bezit die niet te hoog of te wild uitgroeien.

o             De tuinliefhebbers die een eucalyptus in de tuin hebben om de mooie ronde bladeren te kunnen gebruiken in bloemstukjes, kunnen hun plant deze maand goed diep inknippen. Snoei de meer dan één jaar oude takken terug tot op ± 15 cm van de stam. Hierdoor ontstaan een bossige plant met de mooie bladeren.

o             Hakken en wieden

Het onkruid begint terug goed te groeien. Verwijder het wanneer je kan en laat het niet groeien tot het zich uitzaait. Met een hak of met een schoffel kun je al snel hele oppervlaktes onkruidvrij maken. Indien je dit doet bij zonnig weer zal het uitgehakte onkruid al spoedig uitdrogen.

o             Snoeien van rozen

o             Vaste planten kunnen vanaf deze maand de goed voorbereide border in. Na het planten goed aandrukken en aangieten zodat de planten gemakkelijk kunnen aanslaan. (= snel inwortelen)

o             Vaste planten vermeerderen door scheuren of delen

Als vaste planten enkele jaren oud zijn beginnen de oudste delen in het midden af te sterven. Daarom is het aan te raden om vaste planten om de drie jaar eens uit de grond te halen. Trek of snij de jongste en meest groeikrachtige planten aan de rand van de pol los en gooi het oude hart weg.

Plant de jonge stukken terug als aparte planten in de tuin. Voor het uitplanten de grond best nog wat verrijken door er wat compost door te mengen. Plant ze even diep als ze oorspronkelijk stonden. Vergeet na het inplanten niet de jonge planten een goede gietbeurt te geven. De jonge planten zullen snel terug uitgroeien tot prachtige rijkbloeiende planten.

o             De winterbescherming mag worden weg genomen. Als men stevige nachtvorst voorspelt breng je ze best weer even aan.

o             Breng rond de zuurminnende planten een laagje turf van enkele cm dik aan. Deze mag gerust lichtjes worden ingewerkt met een hak of cultivator. Enkele zuurminnende planten die dit ten zeerste zullen waarderen zijn o.a. camelia, heide, Pieris, rhododendron, azalea's, Skimmia, Calluna,...{tab Gazon|blue}

             gazon

o             Het gras begint boven de 6°C terug te groeien. Het maaien kan vanaf half maart weer beginnen. Een tuin met een pas afgereden gazon ziet er onmiddellijk voor de helft mooier uit. Als er veel mos in het gazon zit, kun je deze maand gaan verticuteren. Met een verticuteerhark of verticuteermachine trek je alle mos, afgestorven gras en maairesten van tussen het gras uit. Daarnaast breng je ook lucht in het gazon. Schrik niet van de hoeveelheid vuil die de verticuteermachine uit uw gazon haalt. Breng het naar de composthoop of de compostcontainer.

o             Als het gras weer gaat groeien heeft het ook voedsel nodig. Er zijn vele soorten speciaal samengestelde gazonmeststoffen in de handel verkrijgbaar. Geef nooit meer dan de aangegeven dosis om verbranding van het gazon te voorkomen.

o             Graskanten afsteken

Steek het gras met een graskantensteker langs de gespannen plantkoord af. Zorg ervoor dat de graskantensteker schuin de grond in gaat. Zo staan de kanten stevig vast dit om te vermijden dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren.{tab Bloembollen|red}

             bloembollen

o             Stekken van dahlia's. De ± 10 cm hoge scheuten kunnen onder de eerste bladknoop worden afgesneden met een scherp mes. De onderste bladeren verwijderen en de stekjes in een mini serretje plaatsen bij minstens 10 °C.

o             De uitgebloeide narcissen vormen zaaddozen die veel energie van de planten vragen. Daarom is het aan te raden om toch wekelijks de uitgebloeide bloemen te verwijderen met snoeischaar of met de hand.

o             De Canna indica of Indisch bloemriet mag nu worden opgepot. Na het oppotten blijven deze nog op een vorstvrije ruimte tot ze tegen eind april naar buiten mogen.

o             Bloembollen van verschillende zomerbloeiende planten mogen nu al de grond in. Gladiolen, crocosmea en anemoontjes komen hiervoor in aanmerking. De nog meer vorstgevoelige zomerbloeiende bloembolplanten zoals de ananasplant (Eucomis) en de tijgerbloem (Tigridia) kunnen beter nog wat binnen blijven en pas volgende maand buiten worden uitgeplant.{tab Groententuin|yellow}

             groententuin

o             Start pas met het planten van groenten als de grond voldoende is opgewarmd. Je kan de grond sneller doen opwarmen door er een plastiek tunnel boven te plaatsen. Deze kun je kopen in vele tuincentra maar je kunt er ook makkelijk zelf maken met behulp van dunne elektriciteitsbuizen. Deze steek je langs de ene kant voldoende diep in de grond en het andere uiteinde verdwijnt dan in de bodem met een grote boog aan de overkant van het zaaibed.

o             Buiten planten van de jonge afgeharde groenteplanten zoals koolrabi, bloemkolen en slasoorten.

o             In maart kan je al groenten zaaien zoals rijserwten, sjalotten, ajuinen, spinazie, komkommers, sla, wortels, pastinaken, radijsjes, prei, paprika, aubergine, tomaten,... Leg boven het zaaibed een vliesdoek als bescherming tegen de ergste kou.

o             In glazen serres kan men deze maand al starten met het oogsten van de eerste radijsjes.

o             Duiven, kauwen, fazanten en andere vogels lusten wel een blaadje van de jonge sla en ook de kiemende zaden zijn niet veilig. Bescherm jouw plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen.

o             In de serres geef je best 's morgens water. Probeer de kas ook tijdig te luchten zodat schimmels minder kans krijgen om toe te slaan.{tab Fruitbomen|orange}

             fruittuin

o             Voorzie de bessenstruiken van een laag compost

o             De bloemen van kleinfruit, leifruit en kleinere fruitbomen worden met een vliesdoek tegen de vorst beschermd.{tab Perkplanten|green}

             perkgoed en kuipplanten

o             Heroppotten kuipplanten.

o             Er zijn verschillende eenjarige planten die vanaf half maart binnenskamers kunnen worden gezaaid. Wanneer deze dan voldoende groot zijn, kunnen ze worden opgepot om dan vanaf half mei in de tuin te worden uitgeplant.

o             De overwinterde kuipplanten zullen stilaan terug beginnen te groeien. Snoei de planten vrij diep in zodat je compacte en mooi vertakte planten bekomt.{/tabs}

 

 weerspreuken: maart (lentemaand)

             Donder in het groene hout, geeft een zomer nat en koud.

             Nooit is maart zo zoet, of hij sneeuwt een volle hoed.

             Een droge maart is goud waard.

             Natte maart, veel gras.

             Maartse buien die beduien dat de zomer aan komt kruien.

19 maart: Sint Jozef

             Sint Jozef helder en klaar geeft ons zeker een goed jaar.

             Zoals de wind waait op Sint Jozef, zo waait hij een heel jaar.

Foto's van onze tuin op een mooie "Lente"dag in Maart 2014 

lentedag (1)
lentedag (10)
lentedag (11)
lentedag (12)
lentedag (13)
lentedag (14)
lentedag (15)
lentedag (16)
lentedag (17)
lentedag (18)
lentedag (19)
lentedag (2)
lentedag (20)
lentedag (21)
lentedag (22)
lentedag (23)
lentedag (24)
lentedag (25)
lentedag (26)
lentedag (27)
lentedag (28)
lentedag (29)
lentedag (3)
lentedag (30)
lentedag (31)
lentedag (32)
lentedag (33)
lentedag (34)
lentedag (35)
lentedag (36)
lentedag (37)
lentedag (38)
lentedag (4)
lentedag (5)
lentedag (5)+1
lentedag (6)
lentedag (7)
lentedag (8)
lentedag (9)
01/39 
start stop bwd fwd

 

 

position-19
position-16
position-17

Additional information