Wat kunnen we deze maand allemaal in orde brengen?{tab snoeien|green}
-
Snoeien:
- Eind augustus zijn de meeste hagen volledig gestopt met groeien. Als u de hagen met een vlakke bovenkant door de winter wil loodsen dan kan u nog snoeien tot eind augustus. Plaats aan het begin en aan het einde van de haag een paal en span daartussen een touw die je kunt gebruiken als leidraad. Bij de eerste scheerbeurt van de bovenkant controleer je de horizontale touw met een waterpas. Ga aan de haagkant staan waar je het makkelijkst kunt opruimen. Op deze manier komt daar het meeste snoeiafval terecht.
- Let er bij het snoeien op dat bewolkt weer is, als de zon te fel schijnt heb je steeds kans op verbranding.
- Scheer coniferenhagen nooit na augustus want dat gaat ten koste van de winterhardheid.(NB: 2013- moet nog gebeuren !!)
- Zolang de gewenste hoogte bij een loofbladerenhaag niet bereikt is, snoeit u de omhoog groeiende takken ieder jaar een stuk terug. Dit bevordert de groei van de zijtakken.
- Klimhortensia kunnen na de bloei plat tegen de gevel worden terug gesnoeid.
- Snoei alle snoeivormen van heesters zoals buxus, liguster, lonicera, Taxus,...
In 2013: kersenbomen begin augustus geplukt en daarna kort gesnoeid,de beukenhaag geschoren{tab plantenborders|red}
-
-
Schoffelen en water geven
-
Oogst regelmatig uw komkommers en courgettes en dit als ze nog jong en mals zijn. Hoe ouder en dikker de vruchten des te grover de structuur. Jonge groente smaakt dan ook veel beter. Wanneer er regelmatig vruchten worden afgesneden zullen de planten ook steeds weer nieuwe bloemen en vruchten dragen tot laat in het najaar.
-
Bonen oogsten en invriezen als wintervoorraad.
-
De ajuinen kunnen worden gerooid als het bladloof dood begint te vallen. Kies een droge dag want droog zullen ze langer bewaren.
-
Beschikt u over een serre dan kunt u tegen het einde van de maand de deuren en de verluchtingsramen 's avonds sluiten om de warmte binnen te houden. De volgende morgen doe je ze dan terug open.
-
De onderste bladeren van onze serretomaten kunnen we geleidelijk aan verwijderen. Zo krijgen de rijpende vruchten meer zonlicht en is er meer luchtcirculatie wat dan weer schimmelziektes voorkomt.
-
de fruittuin:
- Oogsten van vroege appels en peren.
- Knip oude afgeoogste frambozenstengels af en bind de nieuwe stengels van dit jaar vast. Deze zullen volgend jaar vruchten dragen.
-
Oogsten van rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, pruimen, vijgen, wijnbessen,...
In 2013: pereboom alvast gesnoeid en takken geleid om een goed verspreid takken-patroon te krijgen{tab kuipplanten}
-
kuipplanten, perkgoed, eenjarigen en tweejarigen:
-
Dit is de maand om te beginnen met stekken te nemen van uw kuipplanten: Pelargoniums (geraniums), Fuchsia's (bellenkensplanten),... Neem krachtige kopstekken van ± 10 cm en verwijder de bloemen. Verwijder de onderste bladeren en snij de stek onderaan net onder een bladknoop schuin af. Bij de Pelargonium kun je best de kleine steunblaadjes op het stengelgedeelte verwijderen want anders kunnen die in de stekgrond beginnen te rotten.
-
Eenjarigen en perkgoed regelmatig water geven en wekelijks bijbemesten.
-
Uitgebloeide bloemen verwijderen zorgt er voor dat de planten geen energie steken in de aanmaak van zaad maar in de vorming van nieuwe bloemen. De bloembakken staan er alzo ook steeds net en fris bij.
-
Vanaf augustus kan men volop starten met het zaaien van tweejarige planten. Viooltjes, vergeet-me-nietjes, muurbloemen, duizendschoon,...{/tabs}
Weerspreuken voor augustus(oogstmaand)
-
Augustus' eerste week heet en laf veel wintersneeuw wacht maar af.
-
Zo d'eerste week van oogst is heet dan staat een lange winter gereed.
-
Geeft augustus zonneschijn zeker krijgen we gouden wijn.
-
In augustus regen geeft de wijnoogst zegen.
-
Noordenwind in augustus brengt bestendig weer.
-
Wat augustus niet kookt laat september ongebraden.
-
Als de eerste week van augustus warm is peist dan dat de winter lang wit is
-
Is het warm en voorspoedig weer dan brengt augustus de eerste peer.
|