×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 554 niet laden

Tuintips in de tuinkalender van januari

Wat is er deze maand te doen in de tuin? Bekijk onze tuintips in de tuinkalender van januari. Wij delen onze tips over tuinonderhoud,het gazon,de vijver,beplanting,vaste planten,bomen,struiken,snoeien en de moestuin.

De tuin in januari

Nu de feestdagen achter de rug zijn is iedereen weer volop aan het werk. Het koude en gure weer zorgt er vaak voor dat mensen weinig zin hebben om in de tuin te werken. Toch is er in januari al genoeg te doen. Bij mooi weer kunnen de winterbloeiers, zoals heester, winterviolen en Helleborus, goed bijgewerkt worden. Wees erop voorbereid dat de harde en ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten. Bescherm daarom de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken. Houd bij beter weer alvast rekening met het komende voorjaar door alvast wat op te ruimen en eventueel te spitten. Ook is het leuk om na te gaan denken over het ontwerp van uw tuin.
{tab Het gazon|green}
Het onderhoud van het gazon in januari

  • Als er sneeuw op het gazon ligt, kun je er beter niet over heen lopen. Het gras kan dan erg beschadigen.
  • Laat de sneeuw gerust liggen. Dit is een goede isolatie voor de planten.

 

{tab Beplanting|blue}

 
Beplanting in januari

  • Probeer de amaryllisbol eens voor een leuk decor in huis. Je kunt de bol in een glazen vaas plaatsen en de bodem opvullen met leuke kiezels of schelpen op water. Voor een leuk effect kun je ook twee dezelfde vazen met amaryllis naast elkaar plaatsen.
  • Geniet van allerlei planten die wintergroen zijn, bessen dragen of zelfs nog bloeien. Ook viooltjes en winterheide geven prachtig kleur aan je tuin of in de winterbakken op je balkon.
  • Vergeet de kuipplanten in de winterberging niet. Deze kunnen af en toe gelucht worden door bij vorstvrij weer een raam of de deur te openen. De kans bestaat dat deze planten uitdrogen, denk er aan om ze geregeld water te geven.
  • Je kunt bomen planten als het niet vriest. Bekijken van welke kant de meeste wind komt, hier kun je een boompaal te zetten. Bind deze paal vervolgens met een band aan de boom.

{tab Moestuin|orange}

De moestuin in januari

  • Bij zachter weer kunnen de fruitbomen en eventuele fruitstruiken al prima geplant worden.
  • Onderzoek de appelboom of deze tekenen van kanker vertoont. 
  • Wie over een serre of een kas beschikt kan vanaf half januari volop zaaien, dit kan ook binnenhuis. Om een vlotte opkomst te bevorderen laten we het zaad enkele dagen in vochtige potgrond voorkiemen.
  • Je kunt groenten zoals vroege spruitkool, vroege bloemkool, witte kool, veldsla, vroege zomerprei, radijs, wortelen, spinazie, snijsla, steeksla, kervel en tuinkers zaaien.

Klik hier voor de Moestuinkalender van januari.

{tab Snoeien|grey}
Snoeien in januari

  • De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeur bij zachter weer.
  • Tot half januari kunt u de druif nog terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang, dat zou beteken dat de plant doodbloed als deze laat gesnoeid wordt.
  • Behandel snoeiwonden met een doorsnee van minimaal 2 cm met wondbalsem.

{showhide}

Snoeien in januari

Hoewel januari nog een vrij rustige tuinmaand is, kan er nog genoeg gesnoeid worden. Zo kunnen dakbomen, zoals de dakplataan en bolbomen zoals de bolacacia gesnoeid worden. Er zijn ook bomen die je beter niet kan snoeien in januari. Bekijk onze tips in de snoeikalender van januari.

dakplataan

Dakbomen

Dakbomen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en dan met name de bomen die als natuurlijke parasol kunnen dienen. Het gaat hierbij om bomen die door een constructie van bamboestokken of aluminium ringen horizontaal uitgebogen worden en zo de parasolvorm krijgen. Wanneer je jaarlijks nieuwe takken aanbindt, zal de boom deze vorm ook behouden en een mooie structuur geven aan je tuin.

Snoeitips voor de dakboom

Een van de bekendste dakbomen is de dakplataan, die ieder jaar een snoeibeurt nodig heeft. Zo zullen de horizontaal scheuten zich goed ontwikkelen. Knip de twijgen echter niet te ver terug. Je kunt ze het beste 1 tot 3 centimeter van de basis terug snoeien. De dikkere takken kun je gemakkelijk met een takkenschaar of snoeizaag verwijderen. De dakplataan is niet de enige dakboom die geschikt is om in deze vorm te snoeien. Ook de dak moerbei-boom (Morus Alba) en de dak prunus (Prunus cerasifera Nigra) leent zich hier goed voor.

catalpa

Bolbomen

Ook de bolbomen zie je steeds meer terug in de Nederlandse tuinen. Ze zijn bijzonder geschikt voor een kleinere tuin omdat de lengte van de stam, van de grond tot aan de bol vast staat en niet meer zal veranderen. Zo kun je de eindhoogte van de boom, afhankelijk van de soort, goed inschatten.

Snoeitips voor de bolboom

De meest bekende bolboom is de Catalpa. Toch zijn er nog vele andere bladverliezende en bladhoudende bolbomen, zoals de bol acacia, ginko, maar ook de laurier, hulst of olijf. Om de bolvorm erin te blijven houden, kun je het beste eens per drie jaar snoeien. Zolang het niet vriest kun je deze maand het beste snoeien. Houd de vorm van de kroon aan en snoei omhoog groeiende twijgen terug tot op 10 tot 15 centimeter van de stam.

Overige snoeitips

In januari kan het flink vriezen en daarom moet je goed opletten met snoeien. Je kunt het beste helemaal niet snoeien wanneer het vriest. Sommige boomsoorten reageren extreem op een goede snoeibeurt. Bepaalde esdoorns (Acer), berken (Betula) en haagbeuken (Carpinus Betulus) kunnen hier niet tegen en kunnen bij een snoeibeurt gaan bloeden. Mocht je deze bomen nog willen snoeien dan kun je dit het beste vanaf augustus doen tot uiterlijk december.

{/showhide}

Bekijk onze filmpjes over snoeien op Tuinen TV >>

{tab overige tips|red}
Overige tips voor januari

  • Deze rustige maand kan goed gebruikt worden om bij heldere, zonnige dagen van het goede weer te profiteren door het tuinhuisje op te ruimen of een omheining te repareren.
  • Nestkastjes voor vogels moeten nu ongeveer wel schoongemaakt zijn. Het is namelijk langzamerhand tijd voor de vogelpaartjes om rond te kijken naar een plaatsje om te nestelen.
  • Schud bij sneeuwval de sneeuw van de takken om het knakken te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de waterschaal altijd afgedekt is, bijvoorbeeld met gaas of zeil. Op die manier kunnen de vogels er niet in baden, dus is er ook geen bevriezingsgevaar.
  • Vogels hebben nu wel wat extra vitamientjes nodig. Geef ze daarom af en toe stukjes fruit in plaats van nootjes en stukjes brood.

{/tabs}

Januari(louwmaand)
  • Schijnt de zon op nieuwjaar, dan wordt het een goed appeljaar.
  • Nieuwjaarsnacht schoon en klaar beduidt een vruchtbaar jaar.
  • Knapt januari niet van de kou, men zit in de oogstmaand in de rouw.
  • Januari zonder regen is voor de boer een zegen
  • Als de dagen lengen, gaat de winter strengen.
  • Geeft januari een sneeuwtapijt, dan zijn we gauw de winter kwijt.
  • Als in januari de muggen zwermen, moogt ge in meert (maart) de oren wermen.

 

Foto's van een "kale" tuin in januari 2021  
tuin-jan21_01
tuin-jan21_02
tuin-jan21_03
tuin-jan21_04
tuin-jan21_05
tuin-jan21_06
tuin-jan21_07
tuin-jan21_08
tuin-jan21_09
tuin-jan21_10
tuin-jan21_11
tuin-jan21_12
tuin-jan21_13
tuin-jan21_14
tuin-jan21_15
tuin-jan21_16
tuin-jan21_17
tuin-jan21_18
tuin-jan21_19
tuin-jan21_20
01/20 
start stop bwd fwd

 
 
position-19
position-16

{article tuinklusjes januari 2018}[title] [text] [readmore]{/article}

position-17

Additional information