Tuinieren in februari:
De dagen beginnen merkbaar te lengen.
Het rustende leven wordt weer wakker. Met een beetje geluk kan deze maand al wat lentesfeer brengen.
Als de grond niet bevroren is kan het gazon vanaf 6°C beginnen groeien. Er zijn al heel wat vroege bloeiers die hun eerste bloemen laten zien.
Toverhazelaars staan te bloeien, samen met sneeuwklokjes, winterheide, winterakonieten,...
{tab Allerlei|blue}
Nu het wat rustiger in de tuin is geworden kan men de tijd nemen om een terras, een zitput of paden aan te leggen.
Houten constructies, tuinhuisjes controleren, herstellen en een nieuw laagje verf geven.
De voegen van uw beklinkering of tegels onkruid- en mosvrij maken met hogedrukspuit. Na deze behandeling de voegen van de verharding terug opvullen door er fijn wit zand in te vegen.
Het is tijd om de oude nestkastjes schoon te maken. Hang nu al de nieuwe nestbakjes omhoog zodoende dat de vogels voldoende tijd hebben om eraan te wennen en ze te verkennen.
Maak de serregoten vrij van bladeren.
{tab Siertuin|grey}
Bij de hortensia's zitten de bloemknoppen voor dit jaar reeds klaar. Deze kunnen gemakkelijk bevriezen. Dek daarom de struiken af met een vliesdoek als stevige vorst wordt verwacht.
Bij vorstvrij weer snoeien van struiken en bomen. Wel nog wachten met het snoeien van rozen tot in maart.
De winterbloeiende struikheide (Erica's) mogen na de bloei worden ingeknipt. Snoei de uitgebloeide stelen tot aan de onderkant af. Dit zorgt ervoor dat ze anders zouden beginnen open te vallen en het bevordert een goede vertakking bij de stengelbasis waardoor er nieuwe stevige planten zullen verschijnen.
Net zoals bij de Erica's mag ook de winterbloeiende Jasminum nudiflorum of de winterjasmijn vrij diep worden ingekort. Doet men dit niet dan groeit de struik uit tot een plant met verwarde takken waardoor deze er vrij wild en slordig uitziet.NNa het snoeien kunnen deze planten een lichte bemesting goed gebruiken.
winterjasmijn
De Clematissen die in de zomer of later bloeien mogen worden gesnoeid. Zoek op de stengels naar gezonde ogen en snoei de takken 30 cm verder af. De voorjaarsbloeiende bosranken zeker niet snoeien wil je er in de lente nog bloemen van zien.
Onkruid is deze maand zeer makkelijk uit te trekken: brandnetels, kweekgras, boterbloem, veldkers,...
Wanneer we toch aan het wieden zijn kan men ineens de afgestorven bloemstelen van de sedums, wederik, duizendknopen en vele andere vaste planten verwijderen. Deze kunnen best verdwijnen vooraleer de planten met jonge en breekbare scheuten beginnen uit te lopen.
Na het wieden is het deze maand aangewezen om een laag organisch materiaal van de composthoop in de bloemborders open te spreiden en in de bodem onder te werken.
Voorzie vanaf de tweede helft van de maand organische meststoffen in de borders. Deze zijn te verkiezen boven de chemische kunstmeststoffen die hun voedingsstoffen 'voor de tijd van het jaar' te snel laten vrijkomen. Bij de organische mest komen de voedingsstoffen langzaam vrij wanneer de planten terug beginnen te groeien. Gebruik steeds de hoeveelheden die op de verpakking zijn weergegeven.
Wintergroen
Plant ook eens enkele wintergroene struiken, coniferen of bladhoudende bomen in de tuin. Zo zal de tuin het jaar rond mooi zijn. Liguster of Lonicerahaagjes zorgen het hele jaar door voor een groene structuur. Klimop langs schuttingen, pergola's, muren of als bodembedekker bedekken al snel grote wintergroene oppervlaktes. Gele coniferen zoals de Thuja occidentalis 'Sunkist' zorgen voor kleur tijdens de donkere wintermaanden. De bladhoudende Viburnum tinus zal gedurende vele maanden voor massa's bloemen zorgen. Taxusbogen, Buxusvormen,... komen nu goed tot hun recht. Het vele groen zorgt ervoor dat de winter niet zo donker, kaal en kil aanvoelt.
Verplanten en aanplanten van bladverliezende struiken, klimplanten en bomen.
Als het niet vriest en de grond is niet bevroren, dan is het ideaal om bladverliezende struiken te planten of te verplanten. Steek met een spade de heesters die je wilt verplanten rondom los. Bij grote planten zul je zelfs eerst een greppel rond de struik moeten uitgraven. Zorg dat de kluit voldoende groot is en laat zoveel grond als mogelijk aan de wortelkluit. Maak een ruim plantgat op de plek waar je de plant wilt hebben en breng de plant erheen. Meng in het plantgat lekker veel compost door de grond en plant de struik even diep zoals voorheen. Trap de grond rond de wortels goed aan en geef water als de grond wat te droog lijkt.
Klimop snoeien
Klimop laat in de zomer zijn oude bladeren afvallen. Daar is weinig tegen te doen behalve bij de tuinliefhebber die nu ingrijpt. Met de haagschaar knip je de klimop kort in waardoor hij compact tegen de schutting of muur aan blijft groeien.
{tab gazon|green}gazon
Loop nog zo min mogelijk over het grasveld. De ondergrond kan nog bevroren zijn. De dunne laag daarboven kan door het belopen gemakkelijk verschoven worden en los raken. Hoe fijner het gras, des te voorzichtiger je moet zijn.
Als er slechte plekken in het grasveld zitten, kun je die beter nu nog niet herstellen, maar er nog even mee wachten tot maart.
Zit er teveel mos in het gazon dan mag er nu kalk worden gestrooid om ervoor te zorgen dat de bodem minder zuur wordt.
Afhankelijk van de temperaturen kan het zijn dat de grasmaaier deze maand al eens over het gazon mag rijden. Maai het gras enkel af als het niet vriest en er niet te nat bij ligt. Zet bij de eerste maaibeurt de maaistand wel een standje hoger.
Op een vooraf klaargemaakte bodem kan men starten met het leggen van graszoden. De grond mag wel niet bevroren of te nat zijn.
De plaatsen waar U in maart gras wil zaaien, worden deze maand best al eens omgespit vooraleer verdere grondbewerkingen uit te voeren.
{tab bollen|red}bloembollen
De knollen van de dahlia's die gedurende de winter in bakjes vorstvrij werden opgeslagen zullen weldra gaan uitlopen. Steek de knollen in aparte potten, zet ze op een plaats in het zonlicht en geef al eens water. De knollen zullen sneller tot leven komen en mooie scheuten vormen die in maart kunnen dienen als stek.
De uitgebloeide winterakonieten en de sneeuwklokjes mogen nu gescheurd en verplant worden. Haal ze voorzichtig uit de grond met een spitriek of met de spade en verdeel de oorspronkelijke pol in meerdere stukken. Elk stuk mag dan terug worden uitgeplant met in de plantput een kleine hoeveelheid compost of ander organisch voedsel. Plant de kluiten even diep als ze eerst stonden.
De liefhebbers van lelies die hun knollen in de herfst nog niet in de grond hebben gestoken, kunnen dat nu nog doen.
• groententuin
Compost open voeren en inspitten. Spitten zorgt ervoor dat de grove kluiten stuk vriezen. Dit zorgt dan voor een betere bodemstructuur en een goede waterdoorlaatbaarheid.
Bekalk de percelen waar dit jaar de koolsoorten uitgeplant zullen worden, want die moet enkele maanden op voorhand worden uitgestrooid. Doe dit bij voorkeur op een windstille dag.
Oogsten van witloofkroppen, dit wordt ook wel langen van witloof genoemd.
Tijdens de enkele warme, zonnige dagen die er in februari zijn is het aan te raden de serreruiten enkele uren open te zetten.
Onder glas kunnen al bloemkolen, koolrabi, sla en zomerspinazie worden gezaaid.
{tab Frutbomen|orange} fruittuin
De fruitbomen die nog niet gesnoeid werden kunnen deze maand nog onder het snoeimes.
Plant allerlei bessen en fruitbomen.
Strooi rond de fruitbomen een laag van goed verteerde stalmest of uitgerijpte compost. Deze laag houdt het onkruid onder de bomen tegen, zorgt voor voedsel en is een goede waterbuffer.
Voorzie alle fruitbomen van een kalirijke meststof. De kalium hebben ze later in het seizoen nodig om een goede oogst te geven.
Controleer of de in het najaar aangeplante bomen niet omhoog geduwd zijn door de vorst, waardoor ze los staan. De losgekomen exemplaren na de dooi terug vasttrappen.
Tijdens bovenstaande werken kunnen ineens ook de boompalen en de boombanden nagekeken worden. Zitten ze nog vast genoeg? Spannen de banden niet te veel zodat ze in de boom dreigen te groeien? De palen eventueel terug rechtop zetten.
{tab Perk- Kuipplanten|green} perkgoed en kuipplanten
Viooltjes zijn tweejarige planten die goed bestand zijn tegen de vrieskou. Ze mogen dan ook aangekocht en uitgeplant worden in de borders of in bloembakken. Op zeer koude vriesdagen zullen de bloemetjes naar beneden hangen maar als de zon er enkele uren op kan schijnen staan die terug mooi rechtop. Door de uitgebloeide bloemen steeds weer uit te nijpen kan de bloei worden verlengd tot mei of zelfs tot begin juni.
Snoeien en verpotten van de overwinterde kuipplanten zoals de bellekensplanten (Fuchsia's) en de balkongeraniums (Pelargoniums). Controleer ineens op ongedierte zoals witte vlieg of bladluizen en probeer deze kwijt te raken.
Bij het terugsnoeien van de kuipplanten zitten er wellicht ook mooie scheuten die gebruikt kunnen worden als stek.
Balkon- en kuipplanten water geven op dagen dat er geen vorst wordt voorspeld. Geef matig water in de voormiddag zodat de planten nog kunnen opdrogen tegen de avond.
Het is de ideale periode om al uw kuipplanten eens te verpotten. Zet ze na het verpotten iets warmer en geef ze al wat meer water dan voorheen. Voorlopig nog wachten tot april om plantenvoedsel mee te geven want er zit meer dan voldoende in de verse potgrond.{/tabs}
Weerspreuken: februari (sprokkelmaand)
- Sprokkelmaands regen is grasmaands (april) zegen.
- Groeit in februari het gras, met Pasen een dikke jas.
- Als vroege krokussen bloeien, zullen ze met koude stoeien
- Is februari te warm, vele planten worden arm