×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 554 niet laden

Tuinkalender: juni (zomermaand)

Juni is genoemd naar Juno. Dat is de Romeinse godin van de hemel.

Tuinklussen in juni:

 

  • snoeien
  • plantenborders
  • gazon
  • bloembollen
  • de moestuin
  • de fruittuin
  • perkgoed en eenjarige planten

Wat kunnen we deze maand allemaal in orde brengen?{tab snoeien|green}

Snoeien:

Verwijder de uitgebloeide bloemen van rododendrons voorzichtig tussen duim en wijsvinger.

Uitgebloeide struiken zoals Kolkwitzia, Deutzia, Philadelphus, Psychocarpus, Weigela mogen nu worden gesnoeid. Ze zullen volgend jaar bloeien op de takken die ze dit jaar vormen. Verwijder ook elk jaar een paar van de oudste, dikste takken. Snoei deze tot helemaal bij de voet van de plant weg. De struiken lopen van onder af weer uit en blijven zo als het ware 'eeuwig jong'. Heeft u dit een aantal jaren uitgesteld, dan is het een hele klus om de dikste takken met een takkenzaag uit te dunnen.

Snoeien van Buxus mag in juni gebeuren. Bij het snoeien van Buxus wacht je best tot het een bewolkte dag is. Als je een Buxushaag op een warme zonnige dag snoeit dan zal deze na enkele dagen verbrandingsverschijnselen tonen. Buxushaagjes snoei je indien mogelijk best niet met een elektrische haagschaar. Bij het gebruik van een manuele heggeschaar spuit je de buxushaag eerst nat zodat deze nog soepeler doorheen de takjes kan glijden. Dit is beter voor uw armen en voorkomt ook weer verbranding van de gesnoeide toppen.

Hagen van Taxus, beuk, haagbeuk en de snelgroeiende Leyland-coniferen kunnen in de maand juni worden geschoren. Als u hagen snoeit voor de langste dag (21 juni), dan vormen deze nog nieuwe scheuten. Meestal zult u in augustus een tweede keer moeten knippen. Daarmee is het snoeiwerk van de hagen voor dit jaar achter de rug en gaat u met redelijk strakke en gesloten hagen de winter in.

Snoei de groene takken weg bij bontbladige heesters of bomen, ze gaan anders overheersen.{tab plantenborders|red}

Plantenborders:

Planten die in potten zijn opgekweekt kunnen het jaar rond worden uitgeplant. Denk er wel aan van ze de eerste weken bij warm weer van water te voorzien.

Onkruid wieden zal men niemand verbieden.

Verwijder de uitgebloeide bloemen van o.a. lupinen, riddersporen, euphorbia's, veronica's,...

Stekken snijden van vaste planten gaat nog vrij gemakkelijk oa. Nepeta (kattenkruid), Sedum, Anthemis, Dianthus,...

Vergeet uw borders niet te bemesten. Je planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken!

Door regen en wind omgevallen planten steunen met bamboestokken of rijshout.{tab gazon|green}

Gazon:

Het gazon gaan we 1 of 2 keer per week maaien, afhankelijk van de groei. In droge periodes minder vaak maaien en het gras niet te kort afrijden. Om uitdroging door te grote verdamping tegen te gaan kan men bij warm weer met maaien beter wachten tot 's avonds. De verse snijwondes van het maaien verdampen immers veel meer.

Grasmaaisel op de composthoop goed open spreiden. Indien het maaisel op een hoop wordt gelegd zal het liggen broeien, rotten en verslijmen wat de composthoop niet ten goede komt.

Verwijder onkruid uit het gazon, steek het uit of gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen.

Strooi als er regen is voorspeld kunstmest op het gazon, herhaal dat over een maand. Zo hou je je gazon gezond!

Graskanten afsteken, slordige kanten zorgen voor een minder net aanzicht van het gazon.

Steek het gras met een graskantensteker langs de gespannen plantkoord af. Zorg ervoor dat de graskantensteker schuin de grond in gaat. Zo staan de kanten stevig vast dit om te vermijden dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren.{tab bollen|orange}

 

Bloembollen:

Er zijn minstens zes weken verstreken na de bloei van de tulpen, paaslelies, blauwe druifjes, krokus sen,... De bladeren mogen dan ook worden afgesneden. Indien men te snel na de bloei de bladeren zou verwijderen dan zullen de bollen het volgende jaar veel minder tot niet bloeien. Bloembollen kunnen wanneer het blad is afgestorven ook worden opgegraven, gedroogd en bewaard.

De op pot gekweekte Canna's (Indisch bloemriet) en de lelies moeten nu dringend de grond in. Je kunt ze uiteraard ook verder in potten laten uitgroeien voor op het balkon of op een terras. In potten zullen ze wel veel water nodig hebben.

De bolletjes van de herfstanemonen mogen drie maanden voor het bloeien de grond in. Door de knolletjes nu te planten zullen ze bloeien als de meeste planten over hun hoogtepunt heen zijn.{tab Moestuin|blue}

de moestuin:

oogsten van de plukrijpe groenten zoals de vroege erwten,sla, radijzen,...

Buiten zaaien en planten:

kolen, rode bietjes, wortelen, witloof, sla, erwten, boontjes, radijs, knolrapen,pompoenen, courgettes, suikermaïs,...

planten van seldersoorten, uitplanten van prei, pompoenen, courgettes, tomaten,...

Geef bij droog weer regelmatig water

Uitdunnen van de op rijen uitgezaaide groenten.

Schoffelen en water geven

Beschermen van de jonge koolgewassen tegen de vogels. Duiven, fazanten,... zijn verlekkerd op net geplante koolplantjes. Het meest effectieve beschermmiddel is om er netten over te spannen.

De eitjes van het koolwitje verschijnen in juni op de onderzijde van de koolbladeren. Controleer af en toe of er groepjes gele eitjes te vinden zijn. Knijp ze plat of spuit met een milieuvriendelijk product op basis van pyrethrum. Afdekken met een vliesdoek is een alternatief waardoor de vlinders worden verhinderd om bij de kolen te geraken.

Het klein koolwitje veroorzaakt meer schade dan het groot koolwitje.  Het wijfje van het grote koolwitje legt de eitjes in pakjes waardoor de rupsen bij elkaar zitten waardoor de schade beperkt blijft tot enkele planten per veld. Het klein koolwitje daarentegen legt slechts één geel, ovaal eitje per plant. De rupsen richten vooral schade aan in het hart van de plant.

Vliesdoek kan ook nuttig zijn om de wortelvliegen weg te houden van onze wortelen. Vliesdoek beschermt het gewas niet alleen tegen insecten maar bewijst ook zijn nut tegen koude, stuifzand, storm en slagregens. Het maakt tevens klimaatbeïnvloeding en oogstvervroeging mogelijk. Vliesdoek reduceert verder ook grote en plotselinge temperatuurverschillen.

 

de fruittuin:

aardbeien oogsten + de uitlopers verwijderen.

perziken, nectarines en pruimen mogen nu gesnoeid worden. Hoe sneller de snoeiwonden zich afdichten, hoe minder kans op een aantasting van loodglans.

Pruimen uitdunnen om te voorkomen dat de takken onder het gewicht afbreken.

Wachten met het uitdunnen van appelen en peren tot na de junival.

zomersnoei van druiven.{tab kuipplanten}

 

kuipplanten, perkgoed en eenjarigen:

Eenjarigen en perkgoed mogen nog steeds worden uitgeplant maar geef ze de eerste weken na het planten wel regelmatig water

Sommige eenjarigen kunnen nu nog buiten ter plaatse worden gezaaid: Clarkia, Godetia, Calendula,... {/tabs}

weerspreuken voor de maand juni

  • Juni regen is Gods zegen. Komt de zon daarbij, dan maakt hij boer en stadslui blij
  • Natte zomers, de klavers komen
  • Vlug gras, slecht gewas
  • Mei koel en juni nat, is voor de oogst een ware schat
  • Half juni schapenscheerders kan
  • Juni koud en guur, wordt alles duur
  • Juni koud en nat, komt er weinig in het vat
  • Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind
  • Als het koud en nat in juni is, dan is de rest van het jaar ook mis
  • Komt in mei en juni veel onweer opdraven, dan is dat goed voor de klaver
  • Hoort men in juni de donder kraken, maakt de boer slechte zaken
  • Te veel koude regens in juni aan de rok, schaden wijn en bijenstok
  • Donderweer op junidagen, vult de korenaren

 

position-19
position-16
position-17

Additional information